Telinekataja

Jukka Isomöttönen: työnjohtajasta
HSEQ-insinööriksi

Health, safety, environment, quality. Sekä asiakkaille että telinekatajalaisille tärkeät neljä sanaa täyttävät HSEQ-insinööri Jukka Isomöttösen (34) vaihtelevat päivät. – Jatkuva kehitys ja osaavat kollegat tekevät työstäni mielekästä.

Jukka Isomöttönen Telinekataja

Alkukesästä 2022 HSEQ-insinööri Jukka Isomöttönen muutti Keski-Suomesta pääkaupunkiseudulle. Espoon Pihatörmässä työskentelevät kollegat ovat Jukalle tuttuja kuitenkin jo kahdeksan vuoden ajalta. Nyt yhteistyö tiivistyy entisestään, kun käytävä- ja kahvikuppikeskusteluissa pääsee sparrailemaan livenä työkavereiden kanssa.

Keski-Pohjanmaalta, Perhosta kotoisin oleva nuori mies haki rakennustuoteteollisuuden ensituntuman sahalta. Perheessäkin oli rakentajia, joten Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja rakennusinsinöörin opinnot olivat luonteva valinta. – Maalta kun olen kotoisin, lapsena haaveilin maatalouslomittajan hommista. Hieman myöhemmin, teini-ikäisenä muusikon ura houkutteli. Elämä kuljetti kuitenkin työnjohtajaksi ja edelleen HSEQ-insinööriksi, kiteyttää Jukka ja kuvailee olevansa ”omanlaisensa mörkö”, joka työn vastapainoksi soittelee kitaraa, käy keikoilla ja viihtyy niin metsässä, järvellä kuin kaupungin sykkeessäkin.

– Jo opiskeluvuosinani työturvallisuus nosti päätään. Alan kulttuuri oli muuttumassa, aina kypärän käyttöpakosta alkaen. Pian valmistumisen jälkeen, rakennusliikkeen puolella sain ensikosketuksen telineisiin ja sääsuojiin. Vuonna 2014 Jyväskylässä aukeni työnjohtajan paikka, taustoittaa Jukka urapolkuaan.

”Minulla on todelliset ammattilaiset kollegoina”

Viisi vuotta työnjohtajana perehdytti Jukan teline- ja sääsuojaratkaisuihin rakentamisen ja teollisuuden asiakkaiden näkökulmasta sekä telinekatajalaisten perspektiivistä.

– Yhtiön vankat HSEQ-käytännöt ja laadullinen kasvu tulivat hyvin tutuksi, kun itse oli näkemässä ja tekemässä. Asiakastyötä ja työmaiden vetämistä jäi ikävä, mutta uuden pariin oli kova hinku. Otin itse asian esille. Onnellinen sattuma siinä mielessä, että HSEQ- ja henkilöstöpäällikkö Mikko Saarinen samanaikaisesti mietti kasvavan ja kehittyvän perheyhtiön HSEQ-kokonaisuutta.

Vuodesta 2019 Jukan titteli on ollut HSEQ-insinööri. Paikalliset työnjohtotehtävät vaihtuivat valtakunnallisiin hallinnon tukitoimiin. Työnjaon Mikon kanssa Jukka kokee luontevaksi. Molemmilla on omat roolinsa, mutta useita kertoja viikossa miehet vaihtavat ajatuksiaan ajankohtaisista aiheista.

– Yksi toimenkuvani parhaita puolia on, että minulla on todelliset ammattilaiset kollegoina. Ihmisiä, jotka tietävät ja osaavat. Mikko Saarinen on tehnyt hyvää duunia HSEQ:n kanssa. Samoin Inka Satukangas toimintajärjestelmän parissa.

 

Telinekataja Asentajat

Monet pienetkin jutut ovat jääneet uran varrelta Jukan mieleen positiivisesti. – Kun saa positiivista palautetta talon ulkopuolelta asentajien toiminnasta. Tai taloyhtiön pihaparlamentilta kiitokset siististi tehdystä työstä. Tottahan toki myös maaliin saatetut kehityshankkeet ja ”nolla tapaturmaa” -vuodet tuntuvat hyviltä, listaa Jukka Isomöttönen Telinekataja-vuosien parasta antia.

Jukka Isomöttönen Telinekataja

– Meillä hyvä työ huomataan kaikilla tasoilla. Täällä arvostetaan kokemuksen kautta hankittua osaamista. Ja talon sisällä on mahdollisuus myös edetä, listaa Jukka Isomöttönen.

”Vaihteleva työ, jossa saan käyttää vahvuuksiani”

– Parasta työssäni on se, että päivissä on paljon vaihtelua. Muuttuvassa maailmassa ja nopeassa tahdissa kehityshankkeista tulee normeja ja uusia kehityshankkeita tulee tilalle. Koen, että pystyn hyödyntämään tässä positiossa omia vahvuuksiani: järjestelmällisyyttä, pitkäjänteisyyttä sekä kokemusta alan käytännön tekemisestä. Pidän itsenäisestä työstä, jossa näkee kokonaisuuden.

– Toimenkuvaani kuuluu operatiivinen HSEQ ja kehitystyö. Tuen tuotantoa laatu- ja turvallisuusasioissa. Teen talon sisäiset arvioinnit. Haastan eri toimintoja sekä autan kehitysprojekteissa.

– Koulutusten ja turvallisuushavaintojen käsittelyn kautta olen myös yksi tuotannon ja johdon linkeistä talon sisällä. Tutummalle henkilölle on helpompi sanoa asioista suoraan, jolloin voidaan keskittyä ongelmien ratkaisuun politikoinnin sijaan.  Yhdistelen asioita ja huolehdin osaltani, että johtoryhmän tahtotila ja kehittämishankkeet jalkautuvat läpi koko organisaation. Ja että asentajia myöden kaikki toimivat kohti yhteisiä tavoitteitamme.

HSEQ-insinöörinä Jukka työskentelee asiakasrajapinnassa turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Vaihteleviin työpäiviin kuuluu mm. perehdytystä, koulutusta, verkkoperehdytysmateriaalien tuottamista, alihankinnan arviointia ja tuotetestausta. HSEQ-palavereissa kierretään yksiköt läpi kahdesti vuodessa ajankohtaisia asioita kouluttaen sekä henkilöstön laatuun ja turvallisuuteen liittyviä näkemyksiä kuunnellen. Jukan agendalla on päivittäin myös viestintää sekä sisäisille että ulkoisille sidosryhmille. Kehitysideoita pyydetään ja saadaan kentältä jatkuvasti mm. turvallisuushavaintojen muodossa. Toisinaan työhön kuuluu myös ikävien asioiden selvittelyä ja erilaisten poikkeamien tutkimista. Sattuneista tapaturma- ja vaaratilanteista pyritään aina oppimaan.

Tekemistä on paljon, mutta Jukka ei stressaa. – Osaan irtautua töistä. Toki työasiat voivat vapaallakin päässä pyöriä, mutta eivät ne minua valvota. Kitaransoitto ja kalastus ovat hyvää vastapainoa työlle. Myös juokseminen ja maastopyöräily pitävät huolta ajatusten tuuletuksesta, toteaa Jukka.

Jukka Isomöttönen Telinekataja

– Meillä hyvä työ huomataan kaikilla tasoilla. Täällä arvostetaan kokemuksen kautta hankittua osaamista. Ja talon sisällä on mahdollisuus myös edetä, listaa Jukka Isomöttönen.

Motivaattorina työn mielekkyys ja näköala eteenpäin

Jukka haluaa tehdä työnsä kunnolla, mutta ei ryppyotsaisesti. – Laatu- ja turvallisuusasioissa on kevyempikin puoli. Vaihteleviin työpäiviin kuuluvat myös huumori, rentous ja mukava yhdessä tekeminen. Jalkautuminen ja yksiköissä kiertäminen on palkitsevaa. On tärkeää osata kuunnella ja olla helposti lähestyttävä.

Jukka on mielissään siitä, että Telinekatajalla hyvä työ huomataan kaikilla tasoilla, asentajista  nokkamiehiin ja työnjohtoon. Yhtiössä arvostetaan kokemuksen kautta hankittua osaamista, ja talon sisällä on mahdollisuus edetä urallaan.

– Perheyrittäjyys näkyy arjessa. Tekeminen on pitkäjänteistä, eikä pikavoittoja haeta. Myös päätökset voidaan tehdä tarvittaessa nopeasti. Koen, että minulla on työnantajan luottamus – vapaus mennä ja tehdä asioita, kiteyttää Jukka.

Mikä on parasta työssäsi? – Pienetkin jutut ovat ilahduttaneet ja jääneet mieleen. Miten taloyhtiön pihaparlamentti on antanut palautetta siististi tehdystä työstä. Miten haasteellisen kohteen suunnittelu ratkaistiin yhteistyössä asiakkaan ja suunnitteluosaston kanssa. Miten hienosti iso sääsuoja saatiin asennettua ja miten positiivista palautetta talon ulkopuolelta on saanut asentajien toiminnasta. Tottakai kaikki maaliin saatetut kehityshankkeet ja ”nolla tapaturmaa” -vuodet tuntuvat hyvältä. Myös arviointien yhteydessä näkee kuinka asiat menevät eteenpäin, vaikka työ tuotannolle onkin usein varsin näkymätöntä.

– Koen, että teen arvokasta työtä. Minua motivoi se, että olemme mukana rakentamassa turvallisia työskentelytiloja muille rakentajille ja terveellisiä, rakenteiltaan kuivia tiloja loppukäyttäjille. Mielekästä on myös tehdä töitä sen eteen, että kukaan ei loukkaisi itseään työpäivän aikana.

Kun Jukka katsoo eteenpäin viiden vuoden päähän, HSEQ on vahvasti läsnä kaikkialla. – Asiakkaat vaativat laatua. Ala, tuotteet ja ratkaisut kehittyvät. Päivät, ihmiset ja kohteet vaihtelevat. Joku on ollut talossa viikon, joku vuosikymmenen. Turvallisuushavainnoissa positiivinen kehitys näkyy, mutta asennekasvatusta tarvitaan edelleen. Välittäminen ja puuttuminen ovat avainasemassa, pohtii Jukka Isomöttönen.