Kun rakennustyömaan tontti on ahdas, muuttuvat suunnittelu, logistiikka ja rakentaminen kaikki asteen verran hankalammiksi. Haasteista selvitään huolellisella suunnittelulla, mutta aivan kaikkea ei voi ennakoida – silloin vaaditaan nopeaa reagointia.
Tahmelan päiväkoti rakennetaan massiivihirrestä, ja Tampereen kaupunki vaatii, että puurakentaminen tehdään aina sääsuojan alla, kertoo Laptin vastaava työnjohtaja Antti Laurila.
– Puurakenteet halutaan pitää koko ajan kuivina ja se helpottaa myös työskentelyä, kun olosuhteet sisällä pysyvät neutraaleina. Kosteudenhallinnasta on lisäksi määritelty, että ulkopuolen on oltava valmiina, ennen kuin sääsuojan saa purkaa.
Tampereen Tahmelan ja Pispalan kaupunginosien kapeat kadut ja suuret korkeuserot tekevät niistä persoonallisia ja suosittuja asuinalueita. Mutta rakentajalle ne voivat aiheuttaa päänvaivaa, etenkin kun tontti on ahdas, kuten Tahmelan päiväkodin työmaalla, Laurila toteaa.
– Kaikki pitää suunnitella huolella. Nykyajan massiivisella kalustolla on hankalaa pujotella kapeita katuja työmaalle ja sitten sääsuojan sisälle. Sääsuoja menee kahdelta sivulta aivan pitkin tontin rajoja, ja kahdelle muulle sivulle meille ei ole kulkuoikeuksia. Olemme joutuneet purkamaan kuormia osiin ja tuomaan ne sääsuojaan kahdella nosturilla: yhdellä aukosta sisään ja toisella sisällä eteenpäin.
Laurilan mukaan sääsuojaa ei voinut myöskään rakentaa kovin korkeaksi, kun tukia ei saa levitettyä tarpeeksi laajalle.
– Vain nosturi mahtuu oman tontin puolelle, ei mitään muuta. Varastointitilaa on tontilla nolla eikä sitä ole ympäristössäkään. Sääsuojan kattolohko kasattiin tontin ulkopuolella jalkakäytävällä, joka tietenkin piti siksi aikaa sulkea. Kerrallaan paikalle pystyi tuomaan vain sen verran tavaraa, kuin sinä päivänä tarvittiin. Sama homma on edessä sääsuojaa purettaessa.
Ahdas tontti aiheutti ongelmia myös Telinekatajalle, myöntää työnjohtaja Marko Kunelius. Sääsuojaa ei voinut ankkuroida seiniin.
– Teimme ankkuroinnin lisäpainoilla ja, silloin kun mahdollista, ruuvipaaluilla maan alle. Lisäpainoina käytimme murskesäkkejä, joiden ansiosta säästimme kaikki paljon aikaa ja vaivaa, kun niiden murske käytetään sitten täällä työmaalla. Murskeen säkitykseen ei kuitenkaan ollut täällä tilaa, joten kumppanimme Telapari Oy hoiti sen omalla tontillaan, josta haimme säkit työmaalle. Muuten ahdas tontti ei meidän logistiikkaamme ole haitannut, koska nokkana toimiva Erki Eenma järjesti kuljetukset järkevästi.
Sääsuojalle tuli melkoisesti kokoa, kun katollakin on leveyttä 49,6 metriä, Kunelius laskeskelee.
– Katossa on tihennetty jako, jotta se varmasti kestää. Lisäksi Jarmo Viik suunnitteli suojan tontin ja rakennuksen ehdoilla niin, että HIAB-autolla mahtuu sisälle. Tilaa on myös hirsien ja kattotuolien asennuksille.
Sääsuojan lisäksi Telinekataja rakensi rakennuksen ympärille hirsirakenteen päälle työtelineet ulkoverhouksen panelointia varten.
Laptin Laurilan mukaan työmaa on hyvässä paikassa Pispalanharjun kainalossa, sillä myrskytuulet jäävät harjun toiselle puolelle. Mutta jotain ongelmia vesi ja etenkin lumi kuitenkin ovat aiheuttaneet.
– Sääsuojan jänneväli on niin pitkä, että yhden myrskyn aikana pressut heiluivat sen verran, että välistä pääsi vettä sisään. Mutta Telinekataja reagoi siihen nopeasti. Lumikuorman kanssa piti myös olla tarkkana, ettei se pääse kasvamaan liian suureksi.
Lumen pudottaminen voi luoda uusia ongelmia, Laurila jatkaa. Kun tontin kokoinen lumimäärä pudotetaan sääsuojan katolta kaksi metriä leveään uraan, on koko piha lunta täynnä.
– Yhtenä maanantaiaamuna väylä, josta betoniautot ajavat sisään, oli täynnä katolta pudotettua lunta, ja piti odottaa pari tuntia, kun aura raivasi tietä. Ja sitten oli selvittävä, mihin saimme lumet täällä Pispalassa.
Laurila kertoo, että Telinekataja valittiin kumppaniksi, koska heillä on näyttöjä sääsuojien suunnittelusta ja rakentamisesta, ja Laptilla oli lisäksi hyviä kokemuksia yhteistyöstä Tampereen seudulla.
– Kun meilläkin osa urakoista tulee ennakkotarjouspyyntöinä, Telinekataja on osannut hinnoitella ja suunnitella oman osuutensa niin, että se on pitänyt. Ja tälläkin työmaalla yhteistyö on sujunut hyvin, vaikka omia haasteita kohteissa aina onkin. Tontin ahtaus hankaloitti suunnittelua, mutta tarjous- ja tekovaihe ovat rullanneet hyvin.
Olemme vuosikymmenten saatossa ahkeroineet turvallisuuden ja tuottavuuden puolesta kymmenillä tuhansilla työmailla. Suojaamalla kouluja, tuotantolaitoksia, siltoja, maamerkkejä ja muita rakennuksia, suojaamme samalla perheitä ja suomalaista yhteiskuntaa yhdessä asiakkaittemme kanssa.